Poznejte nebezpečná znaménka na kůži

24.09.2012 13:13

Pihy a pigmentové skvrny obvykle lidskému organismu nijak neškodí. Podezřelá znaménka ale mohou značit velký problém – melanom. Jak včas odhalit riziková znaménka a kdy jít za lékařem, aby vám pihu odstranil?

Pih se nebojte

Pihy, jaterní skvrny, malasma a kávové skvrny spadají do kategorie tzv. melanocytových skvrn. Jde o znaménka vzniklá nadměrnou produkcí pigmentu. Ty nebývají nikterak rizikové.

Odstranění pih mívá obvykle jen estetický důvod. Ve většině případů je možné odstranit pihy pomocí laseru. Melanocytové skvrny poznáte podle toho, že nevystupují nad okolní kožku, jsou jasně ohraničené, pravidelné a v rámci jednoho znaménka nenajdete více barevných odstínů.

Co jsou mateřská znaménka?

Mateřská znaménka, odborně zvané névy, vznikají jako jistá embryonální odchylka. Až třetina znamének v průběhu lidského života prochází změnami (velikosti, barvy atp.), které mohou vyústit v riziko vzniku rakoviny kůže.

Prvním typem jsou vaskulární znaménka. Červené, lehce vystouplé plochy jsou viditelné hned po narození a mohou v průběhu života jejich nositele měnit velikost nebo tvar. Vzhledem k tomu, že se nejčastěji nachází v obličeji, bývají značnou kosmetickou vadou. K odstranění znamének tohoto typu se nejčastěji používá laser.

Adexální znaménka poznáte podle měkkého nad kůži vystupujícího povrchu a žlutohnědé barvy. Jejich odstranění ať už chirurgické nebo laserové má spíše preventivní charakter.

Genetika napoví hodně

Nejrizikovější skupinou znamének z hlediska potenciálního vzniku maligního melanomu jsou dysplastická mateřská znaménka. Nemají jasné ohraničení, střed znaménka je často sytější než okraj, velikostně se pohybují okolo 10-15 mm.

Riziko vzniku rakoviny kůže ovlivňuje genetická výbava jedince a působení UV záření. Jestliže máte v příbuzenstvu někoho, kdo toto onemocnění prodělal, mějte se na pozoru. Včasné odhalení a odstranění znaménka může nemoc zastavit ještě v předrakovinné fázi.