Zabraňte vzniku výrazných jizev

26.07.2012 12:56

Tvorba jizvy je přirozenou reakcí těla na zranění nebo jakýkoliv jiný zásah do pokožky. Po narušení kůže pokaždé vznikne jizva a nikdy není možné provést dodatečně 100% odstranění jizvy. Co ale můžeme ovlivnit, je vzhled jizvy. A to jak ve fází tvorby jizvy a hojení rány, tak i u starších jizev.

Hlavně mazat

Pokud budete věnovat hojení jizvy pravidelnou péči hned od začátku, máte šanci, že se zhojí rychle a nevznikne tzv. keloidní, tedy výrazná a vystouplá, jizva.

Jak tedy zajistit co nejlepší zahojení jizvy?

  • Pokud je rána v místě, kde se kůže ohýbá a napíná, pokuste se daný kloub používat co nejméně. Například pokud si rozseknete nohu těsně nad kolenem a zranění je hluboké, vyplatí se nosit ortézu několik týdnů, aby se jizva neroztáhla.
  • Vyhněte se slunci. V prvním roce je jizva náchylná na spálení a doporučuje se proto ji nevystavovat přímému slunečnímu záření. Na jizvy používejte opalovací krém s vyšším faktorem než na okolní pokožku.
  • Buďte opatrní. Dejte si pozor, abyste se do jizvy nepraštili nebo si kůži v témže místě znovu neroztrhli. I relativně malý úder do místa jizvy může způsobit, že místo oteče a jizva praskne.
  • Mažte, mažte, mažte. Aby se pokožka mohla správně zahojit, potřebuje dostatečně promastit. Naneste na jizvu krém alespoň dvakrát denně a výsledný vzhled bude o desítky procent lepší. Doporučujeme čisté vepřové sádlo nebo měsíčková mast. Na jizvy po akné platí tea tree oil.

ochránění jizvy před sluncemkrm an vzniklé jizvyu jizev se vyhněte slunečnímu záření

Odstranění výrazných jizev

V případě, že prevence nezabere, nebo se jedná o starší jizvu, hlásí se ke slovu estetická medicína. Odstranění jizev probíhá většinou neinvazivními metodami. Konkrétní postup záleží především na doporučení lékaře, ale většina léčebných metod je založena na výrazné podpoře tvorby kolagenu.

V centrech plastické chirurgie vám nejčastěji nabídnou biostimulaci tkáně nebo korekci jizev laserem. Oblibu si také získává karboxyterapie. Při ní se k jizvě tenkou jehlou vpraví lékařský oxid uhličitý, který přirozeně spustí regenerační procesy v místě vpichu.

Speciální postup je třeba zvolit při odstraňování jizev po akné. Ty se liší tím, že jsou oproti okolní pokožce spíše vpadlé, a je potřeba jejich prostor vyplnit novým kolagenem. Druhou možností je použití frakčního laseru, který „obrousí“ okolní pokožku a jizvy tak nebudou zdaleka tak výrazné.