Příčiny nadměrného pocení aneb Proč zrovna já?

24.05.2012 15:55

Pokud z vás tečou potoky potu i v největších mrazech, mějte se na pozoru. Nadměrné pocení je nepříjemným zdravotním problém, který nemocným působí obtíže v každodenním životě. Tento neduh, odborně zvaný  hyperhidróza, trápí podle průzkumů až půl procenta populace.

Co způsobuje nadměrné pocení

Existují dva typy nadměrného pocení. Jednak může jít o tzv. primární hyperhidrózu, která není příznakem žádného dalšího onemocnění. Ačkoliv přesné důvody jejího vzniku medicína nezná, jde zřejmě o kombinaci dědičných předpokladů a zvýšené dráždivosti nervů. Takto nemocný člověk se může svých problémů zbavit buď operativním zákrokem nebo botulotoxinovou injekcí, která dokáže pocení výrazně zmírnit.

Někdy je nadměrné pocení příznakem závažných zdravotních problémů nebo nevhodné životosprávy.

Pozor na kořeněná jídla a stres

Často je na vině také stres, nejistota, případně úzkostné stavy nebo fobie. V takových případech nemá cenu odstraňovat příznak, tedy pocení, ale vyhledat odbornou pomoc psychologa, případně psychiatra.

Problémy s přílišným pocením také může způsobit nevhodná strava nebo některé druhy léků. Spouštěčem se tak mohou stát ostrá a kořeněná jídla, alkohol nebo užívání acylpyrinu. 

Pocení jako příznak vážnějšího onemocnění

Zvýšenou tvorbou potu vás možná vaše tělo upozorňuje, že něco není v pořádku. Raději navštivte svého lékaře a konzultujte s ním svůj zdravotní stav, obzvlášť pokud vás trápí ještě jiné příznaky.

Které choroby se mohou projevit nadměrným pocením?

  • Onemocnění štítné žlázy: Mezi další příznaky patří hubnutí, třas nebo bušení srdce.
  • Tuberkulóza, brucelóza, AIDS: Nemocný se potí převážně v noci, dalším příznakem je neustupující kašel.
  • Lymfom: Jedná se o nádory mízních uzlin. Mezi další příznaky patří zduření uzlin a svědění kůže.
  • Menopauza a jiné hormonální výkyvy: Nadměrné pocení může mít na svědomí i změna hormonální hladiny. Mnoho žen trpí nadměrným pocením před menstruací.
  • Neléčený diabetes: Onemocnění často provází také neustálý pocit žízně a sucha v ústech.